Lepo za turiste, vredno za naučnike

Bez autora
Aug 28 2012

Na bari Trskovači kod Platičeva počela je izgradnja vizitorskog centra, koji finansira Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Trskovača je odnedavno zaštićeno stanište retkih ribljih vrsta, a u toku su aktivnosti kako bi se to područje vratilo u prirodno stanje. Vizitorska kula biće visoka osam metara, a radovi će se odvijati brzo, pa bi već narednog meseca mogla biti stavljena u funkciju. Jedna od uloga ovog vizitorskog centra jeste da na najbolji način predstavi baru Trskovaču, njen prirodni potencijal i osobenosti. Bara Trskovača je nakon studije Zavoda za zaštitu prirode proglašena za zaštićeno stanište retkih vrsta riba - ulatnog karaša i linjaka. Zbog svoje specifičnosti će biti mesto koje će privlačiti biologe i ekologe. Bara Trskovača je osamdesetih godina prošlog veka odlukom vlasti isušena kako bi se dobile nove obradive površine. Tek je prethodnih godina, na inicijativu opštine Platičevo, pokrenut postupak za njeno vraćanje u prirodno stanje kako bi se vratila voda za obradive površine.

Lepo za turiste, vredno za naučnikeNa bari Trskovači kod Platičeva počela je izgradnja vizitorskog centra, koji finansira Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Trskovača je odnedavno zaštićeno stanište retkih ribljih vrsta, a u toku su aktivnosti kako bi se to područje vratilo u prirodno stanje. Vizitorska kula biće visoka osam metara, a radovi će se odvijati brzo, pa bi već narednog meseca mogla biti stavljena u funkciju.

- Jedna od uloga ovog vizitorskog centra jeste da na najbolji način predstavi baru Trskovaču, njen prirodni potencijal i osobenosti - kaže Tamara Stojanović, pokrajinska sekretarka za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Bara Trskovača je nakon studije Zavoda za zaštitu prirode proglašena za zaštićeno stanište retkih vrsta riba - ulatnog karaša i linjaka. Zbog svoje specifičnosti će biti mesto koje će privlačiti biologe i ekologe.

Bara Trskovača je osamdesetih godina prošlog veka odlukom vlasti isušena kako bi se dobile nove obradive površine. Tek je prethodnih godina, na inicijativu opštine Platičevo, pokrenut postupak za njeno vraćanje u prirodno stanje kako bi se vratila voda za obradive površine. Izgradnja vizitorskog centra, zajedno sa uređenjem okoline, koštala je oko 900.000 dinara, a sredstva je obezbedio pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik